Aderarea României la spațiul Schengen se amână

Aderarea României la spațiul Schengen nu va fi pusă pe ordinea de zi a reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se va desfășura în perioada 8-9 octombrie.

Franța refuză categoric aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, iar acestei decizii se alătură state precum Germania, Olanda și Finlanda. În lipsa unor soluții concrete, România și Bulgaria au fost nevoite să accepte ca pe ordinea de zi a reuniunii JAI să nu fie introdus subiectul referitor la extinderea spațiului Schengen.

La ședința JAI, discuțiile se vor concentra asupra problemelor generate de criza refugiaților, iar discuțiile referitoare la aderarea României la spațiul Schengen ar putea fi reluate în decembrie. Totuși, cel mai probabil, acestea se vor derula abia la jumătatea anului viitor, întrucât în perioada ianuarie – iunie 2016 Olanda va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, iar în această perspectivă, cu siguranță Olanda va fi reticentă cu privire la aderarea României la spațiul Schengen.

Cu privire la toate acestea, prim-ministrul Victor Ponta a declarat că “se votează contra tot de către acele ţări care votau de obicei contra şi atunci nu avea rost să supunem la vot în contextul actual. Anul viitor preşedinţia va fi a Olandei, despre care ştiţi bine ce prietenă a fost cu România pe tema Schengen. O să vedem. Deocamdată e clar că dosarul Schengen, în ceea ce mă priveşte pe mine şi Guvernul, eu cred că nu are rost să ne mai rugăm prea mult de cineva care nu vrea să ne audă”.

În schimb, Cătălin Predoiu, premierul din umbră al PNL, a identificat cauzele pentru care a fost amânată aderarea României la spațiul Schengen, afirmând următoarele: „Dar de ce nu staţi de vorbă cu Olanda? Şi atunci o să vedeţi ce o să vă spună Olanda şi v-o spune orice stat membru UE: ce Schengen vrei, domnule Ponta, când dumneata eşti trimis în judecată penală? Ce Schengen vrei când la indicele de corupţie eşti fruntaş?. Aceasta este cauza pentru care nu intrăm în Schengen, la care se adaugă, evident, şi ineficienţa, devenită previzibilă, a Ministerului de Externe sub tutela domnului Ponta“.

Articol scris de: Tiberiu Prioteasa

Aderarea României la spațiul Schengen se amână
Aderarea României la spațiul Schengen se amână