Bucurestiul, blocat in proiecte: intarzieri de 72 de ani #Bucuresti2016

Noul primar al Capitalei, Gabriela Vranceanu Firea, si-a inceput in forţa mandatul. Ea a propus realizarea unei sali de sport, proiecte de infrastructură, arhitecturale si urbanistice, modernizarea parcului auto al RATB. Aceste proiecte nu sunt noi. Unele au fost anuntate dar niciodata incepute, iar altele consemneaza intarzieri uriase. Gabriela Firea si-a asumat finalizarea lor, a anuntat termene (pe unele le-a si modificat intre timp), fara sa vorbeasca despre un calendar al lucrarilor, posibili investitori, modul efectiv in care vor fi gestionate. Despre pedepsirea responsabililor pentru intarzierile deja existente, nici o vorba.

Construim cu 100 de metri pe an

Emblematic este Pasajul de la Piata Sudului, care blocheaza zilnic traficul din zona in care se construieste, transformandu-o intr-un coşmar pentru zeci de mii de bucuresteni. Desi trebuia terminat deja, noul primar a anuntat inco o devansare a termenului pentru finalizarea acestuia: 31 decembrie 2018. Amanarea implica insa si pierderea finantarii europene in valoare de 100 milioane de lei, ca urmare a depasirii termenului de executie.

Anterior, Gabriela Firea anuntțase finalizarea proiectului pentru data de 30 octombrie 2016, dar si faptul ca lucrarea este finalizata in proportie de 63%, pentru a reveni dupa trei zile cu precizari: procentul corect este de 53%.

Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014 si urmau să dureze 18 luni, investitia ridicandu-se la 127 de milioane de lei (din care 80% fonduri europene). Pasajul de la Piata Sudului, cu o lungime de 356 de metri, s-a impotmolit in obtinerea avizelor. El ar fi trebuit, potrivit caietului de sarcini, terminat în jurul datei de 1 decembrie 2015. Dacă luam în considerare noul termen anuntat de Firea, constructia va fi terminata cu o intarziere de aproape trei ani (36 luni).

Bucurestiul, blocat in proiecte intarzieri de 72 de ani #Bucuresti2016
Bucurestiul, blocat in proiecte intarzieri de 72 de ani #Bucuresti2016

Citeste mai mult pe: www.romanialibera.ro