Conducerea PNL discută joi cu ministrul pentru relaţia cu diaspora pe tema ordonanţei privind votul prin corespondenţă

News.ro – Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, luni, că membrii conducerii partidului vor avea, joi, o întâlnire cu ministrul pentru relaţia cu diaspora, Maria Ligor, pe tema Ordonanţei de Urgenţă pe care Executivul o pregăteşte privind facilitarea votului românilor din afara ţării, la alegerile parlamentare, în baza legii privind votul prin corespondenţă.

 

Alina Gorghiu a afirmat că întâlnirea conducerii PNL cu Maria Ligor urmează să aibă loc joi, la sediul central al partidului. ”Am reuşit să stabilim o întâlnire legată de Ordonanţa pentru îmbunăţirea procedurii pe votul prin corespondenţă (…) Vrem să vedem cum va fi această ordonanţă până la final, pentru că este extrem de important ca românii din diaspora, care s-au înscris în număr mic, să poată beneficia de această facilitate, dar şi de un număr de secţii de vot suficient, pentru a nu li se îngrădi exercitarea dreptului de vot”, a precizat Gorghiu.

 

Copreşedintele PNL a mai spus că în cadrul Biroului Politic s-a discutat şi despre instituţionalizarea la nivel naţional, în cadrul filialelor PNL, a ceea ce se numeşte luna diasporei.

 

”Începând cu anul viitor, toate administraţiile liberale vor prelua această idee, în luna august vom sărbători luna diasporei, alături de cei care muncesc şi trăiesc în străinătate, dar în luna august revin în ţară să îşi vadă familiile”, a mai spus Alina Gorghiu.

 

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, luni, că au fost validate 4.616 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu puţin peste 1.000 în plus faţă de situaţia prezentată săptămâna trecută.

 

Prim-ministrul Dacian Cioloş a anunţat, miercuri, că Legea alegerilor parlamentare va fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar proiectul va fi pus în dezbatere publică până la mijlocul lunii august. Proiectul va avea prevederi noi legate de modul în care vor putea vota românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.