Cum va arăta Marea Gradină Centrală

Proiectul, care ar face din Bucuresti cel mai verde oras al sud-estului european, comparabil cu Viena, prevede impadurirea dealului Arsenalului (fostul cartier Uranus) in toate cele trei segmente actuale: parcul Izvor, casa Academiei si parcul Parlamentului. Situatia la zi este deprimanta: parcul Parlamentului este inchis accesului public, fiind plin de maidane insalubre care justifica cumva “paza demnitarilor”; parcul Izvor este aproape abandonat; Casa Academiei a devenit un adopost al cainilor fara stapan, nefiind terminata dupa 1989, in timp ce loturile de pamant din jurul sau nu pot fi oricum utilizate de proprietari deoarece sunt asociate spatiului verde.

Concomitent cu impadurirea, actualul gard al Casei Poporului ar urma sa fie daramat sau, oricum, deschis pentru public si segmentat cu numeroase porti de acces. E vorba, in fond, si de indepartarea unui simbol pregnant ceausist – Zidul (The Wall) care desparte nomenclatura de cetateni.

Aceasta Mare Gradina Centrala, care ar inzeci practic spatiul verde din partea aglomerata a Capitalei, ar conecta intr-o mare axa centrala si Cismigiul, aflat in zona superioara a orasului, dar si Parcul Carol si Parcul Tineretului, aflate in sud; “braul ecologic” astfel obtinut ar echilibra poluarea unui oras supraglomerat si inghesuit.

Marea Gradina Centrala este proiectata in stil englezesc, Palatul Bragadiru urmand sa devina un pavilion al sau – iar Piata de Flori, refacuta ca spatiu de pitoresc balcanic, fiind menita sa-i ofere “brandul” european.

– continuarea pe: www.dcnews.ro