Cum va incerca fostul presedinte sa acopere procesul Elenei Udrea

In urma cu o saptamana Traian Basescu revenea in viata de partid cu PR atent pregatit: “Sunt nevoit”, ofta el atunci, pentru a-si explica gestul prin care contrazicea, din nou, un angajament ferm. Care erau “nevoile” atat de presante era greu de ghicit – Romania e departe de a traversa una din crizele din mandatul Basescu.

Ieri, la procesul “Gala Bute”, patru dintre inculpati si-au recunoscut faptele, parand sa duca dosarul intr-o directie previzibila: o condamnare severa si rapida pentru Elena Udrea. Si, brusc, “nevoile” care l-au reactivat politic pe Basescu au devenit evidente. Daca pana in acest moment fostul presedinte isi putea apara pupila folosind un discurs cumva tolerabil privind excesele procurorilor (desi in raspar cu ceea ce a spus si a facut in zece ani de mandat) o condamnare a Elenei Udrea il lasa pe Basescu fara munitie; oricat de “adaptabil” politic ar fi, e greu de crezut ca noul membru PMP poate pune tunurile si pe judecatori – adica pe sistemul de justitie in ansamblu. Condamnarea fostei sale colaboratoare, prezidentiabilei asumate public de el, omului pentru a carui cinste garanta inseamna pentru Basescu un esec absolut si un final de decenta politica.

Se explica astfel, retroactiv, nu doar carnetul de partid PMP pentru fostul presedinte care jura ca se va intoarce pe mare sau va cultiva rapita la Nana, ci si incalzirea abuziva de catre el, in ultimele luni, a unor teme care in mod normal nu sunt relevante pentru Romania. Deloc intamplator, in paralel cu infrangerile din procesul “Gala Bute”, Traian Basescu e emis, din senin, la spartul targului, urmatorul mesaj: ”Domnule Iohannis, domnule Ponta. Vă cer public să anunţaţi că România nu primeşte niciun refugiat, niciun migrant pe criteriul cotelor. Asta dacă aveţi o minimă demnitate şi respect pentru interesele României.”.

Continuarea aici: stiripesurse.ro