Grădina Cișmigiu, cea mai veche grădină publică din București.

Grădina Cișmigiu este cea mai veche grădină publică din București. Este așezată în centrul orașului, are o suprafață de circa 16 hectare și este mărginită de două artere importante: bulevardul Regina Elisabeta și bulevardul Schitu Măgureanu. În partea sud-estică a grădinii este Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Grădina Cișmigiu este amenajată în genul parcurilor engleze și are mai multe intrări: două prin bulevardul Regina Elisabeta, două prin bulevardul Schitu Măgureanu, una prin str. Știrbei Vodă.

Povestea Cişmigiului începe în anul 1780, atunci când Alexandru Ipsilanti, domn al Ţării Româneşti, i-a poruncit „Marelui Cişmigiu”, adică şefului lucrărilor peste cişmelele oraşului, să construiască două cişmele în această zonă.

Grădinarul peisagist Wilhelm Mayer, fostul director al Grădinilor Imperiale din Viena, a fost însărcinat cu transformarea terenului devenit insalubru într-o frumoasă grădină, în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu.

Inaugurarea oficială a Grădinii Cişmigiu a avut loc abia în anul 1854, dar în 1856 o parte a lacului a secat datorită pantofarilor dimprejur ce aruncaseră aici resturile de materiale specifice meseriei lor.

surse: www.historia.roro.wikipedia.org

Grădina Cișmigiu
Grădina Cișmigiu