Guvernul de după #Colectiv se comportă ca înainte de #Colectiv

Se împlinesc zilele acestea patru luni de la tragedia din clubul Colectiv din Capitală. Ce s-a întâmplat în materie de precauții față de incendii sau alte dezastre? O lege a fost dată pe genunchi pentru evacuarea firmelor care funcționează în clădiri cu risc seismic. Unii s-au conformat, alții nu. Amenzile sunt uriașe, dar nu a existat niciun fel de pregătire a celor care urmau să piardă bani și locuri de muncă.

Pe fondul emoției, românii au descoperit că marea majoritate a școlilor funcționează fără avize IGSU. Altfel zis, incintele în care învață majoritatea copiilor noștri pot fi vulnerabile la orice scenariu de incendiu. O fi alocat Guvernul sau autoritățile locale bani pentru amenajarea acestor spații în conformitate cu standardele? S-a întâmplat ca unele din aceste spații chiar să intre în legalitate? Nu știe nimeni.

Dar poate cel mai flagrant exemplu îl reprezintă Arena Națională, locul unde se pot aduna aproape 50000 de spectatori la un meci. Fostul Primar General a semnat recepția stadionului fără să se asigure că materialele din care a fost construit acoperișul acestuia au aviz de la IGSU. Motiv pentru care stadionul nu are aviz de funcționare din partea celor de la situații de urgență. Vine primăvară, încep meciurile. Iubitorii de fotbal vor să le vadă pe Arena Națională, altfel, cel mai modern teren de fotbal din România. Dar asta nu se poate întâmpla pentru că, în mod normal, construcția care a costat 240 de milioane de euro nu poate funcționa.

Primarul interimar a avertizat asupra riscurilor, dar e legat de mâini și de picioare. Soluțiile sunt puține. Una ar fi să fie dat jos acoperișul, dar e o operațiune costisitoare și de durată. În plus, interpelând Guvernul pe această temă, s-a lăsat o adâncă tăcere. S-ar putea juca meciul pe stadionul fără acoperiș? Nu vor nici Tobă și nici Dâncu să răspundă la această întrebare ”capcană”. Sunt voci care pretind că materialul din care e confecționat acoperișul poate fi încadrat într-o clasă mai mică de risc la incendii, dar asta ar însemna să fie schimbate normativele, adică, iarăși, treaba Guvernului. Numai că Guvernul o face pe surdul.

continuarea aici: politicscan.ro