Iohannis, despre votul la Corlăţean: Un nou semnal negativ dat de Parlament, obstrucţionarea Justiţiei, de neacceptat

News.ro Preşedintele Klaus Iohannis spune că votul dat marţi în Senat, care a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean, reprezintă un semnal negativ pe care Parlamentul îl dă, din nou, prin blocarea urmăririi penale a unui parlamentar, apreciind că “obstrucţionarea Justiţiei nu poate fi acceptabilă într-o ţară în care respectarea statului de drept trebuie să fie o prioritate”.

 

”Votul dat astăzi în Senat reprezintă un semnal negativ pe care Parlamentul îl dă, din nou, prin blocarea urmăririi penale a unui parlamentar. Obstrucţionarea Justiţiei nu poate fi acceptabilă într-o ţară în care respectarea statului de drept trebuie să fie o prioritate”, se arată în postarea lui Klaus Iohannis.

 

Acesta susţine că numai instanţa stabileşte eventuala vinovăţie a unei persoane. ”Vinovăţia sau nevinovăţia cuiva se stabileşte în faţa unui judecător, nu prin vot în plen”, crede preşedintele.

 

Plenul Senatului a respins, marţi, cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva fostului ministru de Externe, senatorul PSD Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora cu 26 voturi ”pentru” şi 92 ”contra”.

 

 

Senatorii jurişti au stabilit, săptămâna trecută, într-o şedinţă fulger de circa 20 de minute, în care l-au şi audiat pe Titus Corlăţean, să dea un aviz negativ cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.  Membrii Comisiei juridice au luat decizia cu cinci voturi ”împotrivă”, trei ”pentru” şi o abţinere.

 

Referatul DNA prin care se solicită încuviinţarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a sosit, în urmă cu trei săptămâni, la Senat, însă cererea a rămas blocată la Biroul Permanent pe durata campaniei electorale întrucât reuniunile conducerii Senatului nu au avut cvorum

Titus Corlăţean a fost audiat în octombrie 2015 la DNA, el spunând atunci că s-a prezentat în calitate de martor, în dosarul privind votul din diaspora la alegerile prezidenţiale. La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie 2014, în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe la secţiile de vot, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

 

Titus Corlăţean a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, din cauza problemelor la votul din diaspora.