Iohannis, despre votul la Corlăţean: Un nou semnal negativ dat de Parlament, obstrucţionarea Justiţiei, de neacceptat

News.ro Preşedintele Klaus Iohannis spune că votul dat marţi în Senat, care a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean, reprezintă un semnal negativ pe care Parlamentul îl dă, din nou, prin blocarea urmăririi penale a unui parlamentar, apreciind că “obstrucţionarea Justiţiei nu poate fi acceptabilă într-o ţară în care respectarea statului de drept trebuie să fie o prioritate”.

 

”Votul dat astăzi în Senat reprezintă un semnal negativ pe care Parlamentul îl dă, din nou, prin blocarea urmăririi penale a unui parlamentar. Obstrucţionarea Justiţiei nu poate fi acceptabilă într-o ţară în care respectarea statului de drept trebuie să fie o prioritate”, se arată în postarea lui Klaus Iohannis.

 

Acesta susţine că numai instanţa stabileşte eventuala vinovăţie a unei persoane. ”Vinovăţia sau nevinovăţia cuiva se stabileşte în faţa unui judecător, nu prin vot în plen”, crede preşedintele.

 

Plenul Senatului a respins, marţi, cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva fostului ministru de Externe, senatorul PSD Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora cu 26 voturi ”pentru” şi 92 ”contra”.

 

 

Senatorii jurişti au stabilit, săptămâna trecută, într-o şedinţă fulger de circa 20 de minute, în care l-au şi audiat pe Titus Corlăţean, să dea un aviz negativ cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.  Membrii Comisiei juridice au luat decizia cu cinci voturi ”împotrivă”, trei ”pentru” şi o abţinere.

 

Referatul DNA prin care se solicită încuviinţarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a sosit, în urmă cu trei săptămâni, la Senat, însă cererea a rămas blocată la Biroul Permanent pe durata campaniei electorale întrucât reuniunile conducerii Senatului nu au avut cvorum

Titus Corlăţean a fost audiat în octombrie 2015 la DNA, el spunând atunci că s-a prezentat în calitate de martor, în dosarul privind votul din diaspora la alegerile prezidenţiale. La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie 2014, în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe la secţiile de vot, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

 

Titus Corlăţean a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, din cauza problemelor la votul din diaspora.

Citeşte mai multe despre:

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+0Share on LinkedIn0