Iohannis: Este nevoie ca Armata sa beneficieze de o buna pregatire de lupta si de dotari corespunzatoare

Agerpres – Armata trebuie sa beneficieze de o buna pregatire de lupta si de dotari corespunzatoare, a afirmat presedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis, joi, cu prilejul plecarii în misiune a Batalionului 2 Infanterie ‘Calugareni’.

‘Prezenta dumneavoastra în Afganistan, precum si cea a colegilor dumneavoastra în Balcanii de Vest face parte dintre responsabilitatile ce decurg din statutul României de membru al comunitatii europene si euroatlantice. Tara noastra si-a asumat obligatii pe care trebuie sa le respecte. În acelasi timp, experienta acumulata în aceste teatre de operatii si conlucrarea cu celelalte armate prezente în Afganistan contribuie la structurarea unei Armate române moderne, performante, mobile, capabila sa-si îndeplineasca în bune conditii misiunile specifice. Ca presedinte, cred ca este nevoie ca Armata sa beneficieze de o buna pregatire de lupta si de dotari corespunzatoare’, arata Iohannis în mesajul citit de consilierul prezidential Ion Oprisor la ceremonia de plecare în teatrul de operatiuni a militarilor.

Potrivit sefului statului, Batalionul 2 Infanterie ‘Calugareni’ reprezinta o ‘unitate de elita, profesionalizata, capabila sa-si asume misiuni de înalta responsabilitate atât în interiorul granitelor nationale, cât si în afara lor”. ”Oriunde valorile în care credem si pe care le aparam sunt puse în pericol’, adauga presedintele.

El precizeaza ca în ultimii ani Armata României a avut o prezenta constanta, integrata misiunilor desfasurate sub egida ONU, OSCE, NATO si UE în Africa, Asia, precum si în teatrele de operatii din Afganistan, Irak si Balcanii de Vest, peste 40.000 de militari români luând parte la diferite operatii si misiuni în afara teritoriului national.

‘Prin toate actiunile sale, România si-a dovedit capacitatea de furnizor de securitate. Acest statut trebuie consolidat, atât prin masuri de politica externa, cât si prin masuri ce vizeaza cresterea capacitatii operationale a Armatei’, adauga seful statului.

Presedintele Iohannis subliniaza ca misiunea militarilor în Afganistan este una dificila si are ca obiectiv ‘normalizarea vietii în aceasta tara, dar si de lupta împotriva terorismului, un flagel care afecteaza nu doar poporul afgan, ci si Europa’.

‘Am convingerea ca, prin pregatirea si spiritul de echipa care va caracterizeaza, prin nivelul interoperabilitatii cu celelalte forte din teatru, veti interveni cu maximum de profesionalism în orice situatie, indiferent de dificultate’, spune Iohannis.

El le cere militarilor sa dovedeasca faptul ca Armata româna este un bun ambasador.

‘Veti participa la misiuni de lupta, dar aveti, totodata, si responsabilitati în ceea ce priveste asigurarea conditiilor pentru sustinerea poporului afgan în efortul de instaurare a pacii, a stabilitatii sociale si politice în aceasta tara greu încercata. Astept sa va întoarceti acasa cu satisfactia si mândria misiunii îndeplinite, sa dovediti, ca si pâna acum, ca Armata României este un bun ambasador al tarii noastre! Sunt alaturi de dumneavoastra si îmi exprim, înca o data, întregul sprijin pentru ceea ce urmeaza sa faceti în continuare’, arata Iohannis.