Iohannis: Incurajez Guvernul si Parlamentul moldovean sa pastreze orientarea pro-europeana a tarii

Agerpres – Presedintele Klaus Iohannis s-a aratat, vineri, îngrijorat de recentele evenimente din Rep. Moldova si a facut un apel catre autoritatile de la Chisinau sa ‘redreseze tara si sa pastreze orientarea pro-europeana’.

‘Evenimentele din Moldova – protestele de strada, nemultumirile care au culminat cu evenimentele de ieri (joi – n.r.) din Parlamentul moldovean si, în final, cu arestarea unui lider politic, toate aceste lucruri ne îngrijoreaza. Suntem foarte conectati la informatii, urmarim cu atentie evolutia din Moldova. Speranta noastra este ca aceste evenimente sa nu duca la schimbarea orientarii pro-europene a conducerii Moldovei. Încurajez Guvernul moldovean si Parlamentul moldovean sa treaca peste aceste dificultati, sa redreseze tara si sa pastreze orientarea pro-europeana. Noi, de la Bucuresti, vom urmari toate aceste chestiuni si vom fi în legatura permanenta cu ce se întâmpla în Moldova’, a declarat Iohannis, vineri, la Bruxelles, unde se desfasoara Consiliul European de toamna.

 

Procurorii anticoruptie de la Chisinau au efectuat, joi seara, perchezitii la sediul Partidului Liberal Democrat si la domiciliul liderului acestei formatiuni Vlad Filat, la putin timp dupa ce acesta a fost retinut la sediul Centrului National Anticoruptie pentru 72 de ore, el fiind acuzat de coruptie si trafic de influenta în dosarul disparitiei unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.

 

Toate aceste actiuni au avut loc dupa ce Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentara, în urma votului Legislativului de la Chisinau, care a avut loc pe fondul unor proteste organizate de doua formatiuni de stânga proruse – Partidul Socialistilor, al lui Igor Dodon, si Partidul Nostru, al omului de afaceri Renato Usatîi.