Iohannis: Procesul democratic e solid şi ireversibil

News.ro –  Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Luxemburg, le-a declarat ziariştilor români că o primă evaluare a alegerilor locale arată că procesul democratic este solid şi ireversibil în România, iar participarea la urne nu a fost foarte redusă, cu excepţia Capitalei, unde probabil că partidele ar trebui să vină cu oferte mai atractive.

Întrebat dacă este negru de supărare pe liberali, aşa cum s-a scris în presă, Iohannis a răspuns: ”Cred că este bine într-un fel că am avut această vizită de stat imediat după alegeri, şi până o să ne întâlnim cu toţii o să fim iarăşi foarte calmi şi o să analizăm la rece toate rezultatele”.

Preşedintele a adăugat că, în mod evident, el nu va analiza rezultatele unui partid.

”Treaba mea este să evaluez dacă aceste alegeri au reprezentat un câştig pentru democraţia românească sau dacă au fost probleme. Cred că, aşa, o primă evaluare pot să fac – o primă evaluare a alegerilor a arătat că procesul democratic este solid şi ireversibil în România, independent de tot felul de discuţii mărunte şi foarte mărunte care au fost”, a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a menţionat că cetăţenii şi-au ales liderii comunităţilor.

”Chiar dacă iniţial s-a speculat că va fi o participare foarte mică, iată că nu a fost aşa de slabă participarea. Bucureştiul a făcut o excepţie, bucureştenii s-au dus, după părerea mea, în număr foarte mic la vot, dar trebuie să vedem şi de ce a fost aşa. Poate partidele trebuie să vină cu oferte mai atractive pentru bucureşteni”, a mai declarat preşedintele.

În legătură cu faptul că persoane care au probleme în justiţie au fost alese în funcţii de primari, preşedintele Iohannis a spus: ”Este foarte discutabil cum au fost alese persoane cu probleme penale şi, din păcate, trebuie să recunosc că şi aici (în Luxemburg – n.r.) am fost întrebat de ce este posibil ca în România să fie alese persoane cu probleme cu legea”.

Klaus Iohannis a afirmat că le-a explicat liderilor politici din Luxemburg cu care a vorbit despre acest subiect, că procesul de combatere a corupţiei în României “este un proces dureros”, iar România este încă “foarte departe” de momentul în care toată lumea înţelege de ce este important să avem o clasă politică curată.

“În continuare cred că asta este o obligaţie a mea, să insist foarte mult pe importanţa schimbării clasei politice. Nu la modul să o luăm pe asta şi să scoatem alta din sertar, că nu se poate aşa ceva, ci să insist pe curăţenia în clasa politică”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a promis că va vorbi mai mult despre acest subiect în România, în momentul în care vor apărea şi rezultatele finale ale alegerilor locale.