Lungmetrajul “Aferim!” a primit Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin 2015 pentru cea mai bună regie.

Lungmetrajul “Aferim!” a primit Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin 2015 pentru cea mai bună regie.

Este o peliculă despre mentalităţi, care nu tratează doar fenomenul sclaviei romilor din Ţara Românească. Este cumva o construcţie artificială a trecutului, pentru că nu am avut acces la întreg trecutul, ci doar la urme ale trecutului. Împreună cu Florin Lăzărescu, Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, consultantul nostru istoric, am început să citesc foarte multe cărţi, literatură, documente din secolul al XIX-lea, pentru că este singura modalitate prin care poţi avea o idee despre ceea ce s-a întâmplat în trecut”, a declarat Radu Jude, regizorul filmului.

Presa internaţională de profil a relatat despre acesta că este “o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele westernului clasic”

SINOPSIS:

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, “Aferim!” este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Costandin, un zapciu din secolul 19, primeşte sarcina de a urmări şi prinde un sclav rom fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotărât să prindă şi să-l pedepsească pe sclavul pe nume Carfin cu cât bănuieşte că soţia sa a avut o aventură cu el. Costandin va porni în urmărirea lui Carfin împreună cu fiul său adolescent Ion şi aghiotantul său Ghiţă, iar Radu Jude le va retrasa itinerariul aventuros filmând în Dobrogea, în munţii Măcinului şi în localităţi din judeţul Giurgiu.