Monumentul Eroilor Sanitari

Monumentul Eroilor Sanitari, operă a sculptorului italian Raffaello Romanelli, se află în Piaţa Operei din Bucureşti, la intersecţia Splaiului Independenţei cu Bulevardul Eroilor Sanitari, în vecinătatea Operei Naţionaleşi a Facultăţii de Medicină. Monumentul este înscris la poziţia nr. 2284, cu codul B-III-m-B-19955, în Lista monumentelor istorice, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii şi Cultelor, nr.2314/8 iulie 2004.

Monumentul Eroilor Sanitari a fost înălţat în anul 1932, în timpul mandatului primarului Bucureştiului Dem. I. Dobrescu şi este închinat memoriei medicilor, sanitarilor, surorilor voluntare care au salvat vieţi pe fronturile Primului Război Mondial.

Soclul din marmură, format din trepte înalte suprapuse, prezintă la al treilea nivel un brâu de de altoreliefuri cu scene din activitatea sanitarilor, pe câmpul de luptă sau în sălile spitalelor de campanie. Pe latura principală, personajul feminin central, o femeie în uniformă de soră de caritate, ar putea fi însăşi Regina Maria. De pe această a treia treaptă a postamentului pornesc 4 coloane care susţin un platou din aceeaşi marmură alb-gălbuie, platou purtător al unui grup statuar, de bronz, cu 3 personaje: un erou căzut, gol, copleşit de suferinţă, un personaj feminin simbolic, purtând o sabie şi o cunună, şi un ostaş sanitar care aşteapta să primească pe frunte însemnul gloriei cucerite în luptă.

Brâul cu altoreliefuri care înconjoară pe cele 4 laturi soclul surprinde scene din activitatea personalului sanitar pe front sau în spitalele de campanie – brancardieri pe câmpul de luptă adună răniţi; un grup de chirurgi militari operând; un sanitar care dă unui soldat rănit să bea apă; o soră de caritate pansează un rănit; un spital de campanie. Se presupune că personajul feminin îmbrăcat în uniformă de soră de caritate ar fi Regina Maria a României.

Monumentul Eroilor Sanitari
Monumentul Eroilor Sanitari

sursă: wikipedia