O.U.G. 55/2014 – Bătaie de joc a Guvernului Ponta

Una dintre cele mai dezbătute Ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului (OUG) al anului 2014 a fost Ordonanţa traseismului electoral. Ne alegem reprezentanţii pentru ca ei să ne trădeze încrederea, opţiunea politică, aşteptările pentru toată perioada mandatului şi aşa mai departe.

Nu mică mi-a fost mirarea atunci când Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituţionalitatea acestei Ordonanţe, firesc fiind ca în urma acestei decizii, peste 400 de aleşi urmau să îşi piardă mandatele. Mirarea a fost atunci când edilii care cândva au trădat formaţiunea politică din care făceau parte şi în acelaşi timp şi cetăţenii care le-au încredinţat voturile, s-au simţit nedreptăţiţi de această decizie.

În prezent CCR a trimis această Ordonanţă în Parlamentul României la Camera Deputaţilor, pentru vot final. Reacţia firească a tuturor parlamentarilor ar fi acordarea unui vot negativ pe acest subiect, dar, surpriză! Majoritatea PSD din Camera Deputaţilor blochează discutarea acestei legi de respingere a O.U.G. 55/2014, care a dat liber migraţiei aleşilor locali, atitudine dovedită în cursul săptămânii trecute, atât în cadrul comisiilor parlamentare, cât şi în plen.

Dacă la început liderii PSD au declarat că decizia CCR privind O.U.G. 55 trebuie respectată, majoritatea PSD din Parlament împiedică adoptarea Legii de respingere a acestui act normativ.  Parlamentarii PSD sfidează din nou cadrul legal din România şi demonstrează că îşi menţin aceeaşi atitudine împotriva respectării legalităţii şi a ordinii de drept.

Această atitudine duplicitară a majorităţii din Parlament, permanent contra unui stat de drept, a fost întărită şi în cazul votului cu privire la amendamentele depuse de PNL în cadrul Comisiei Juridice, amendamente care prevedeau, în cazul aleşilor care au trecut de la un partid la altul, să îşi piardă mandatul, dar să existe şi anumite repercusiuni faţă de Guvern cu privire la o astfel de Ordonanţă. Potrivit Mediafax, în condiţiile în care aceste amendamente nu au fost agreate, Legea de respingere a OUG 55 va avea, cel mai probabil, un singur articol, unic, de respingere a ordonanţei, fără a vorbi şi despre efectele ordonanţei, aşa cum a solicitat Curtea Constituţională.

Este de-a dreptul revoltător cum, sfidarea statului de drept, dar şi ignorarea recomandărilor Curţii Constituţionale a României înseamnă atât de puţin pentru actualul Guvern al României.