Palatul Facultatii de Drept, unul dintre cele mai reusite imobile art-deco din capitala.

Palatul Facult─âtii de Drept, unul dintre cele mai reusite imobile art-deco din capitala.

Cu sprijinul regelui Carol al II-lea, decanul Nicolae Basilescu a ini╚Ťiat o campanie de str├óngere de fonduri, astfel c─â ├«n 1934 au ├«nceput lucr─ârile la Palatul Facult─â╚Ťii de Drept, dup─â planurile arhitectului Petre Antonescu, construc╚Ťia, ├«n stilul Art Deco, fiind finalizat─â dup─â numai 2 ani, ├«n 1936.

Accesul ├«n corpul central se face pe o scar─â larg─â. Fa╚Ťada este ritmat─â de pila╚Ötri ├«nal╚Ťi. ├Än golurile dintre pila╚Ötri de afl─â u╚Öi de intrare ├«n cl─âdire. Deasupra u╚Öilor sunt a╚Öezate statui care ├«i ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pe marii juri╚Öti din antichitate: Licurg, Solon, Cicerone, Papinian ╚Öi Justinian, realizate de sculptorii Ion Jalea ╚Öi Costin Georgescu. Pe corpurile de cl─âdire laterale sunt dispuse basoreliefuri sculptate de Mac Constantinescu, ale c─âror subiecte sunt: pe st├ónga ÔÇ×Eliberarea unui sclav ├«n fa╚Ťa magistra╚Ťilor din Forul romanÔÇť, pe dreapta ÔÇ×Justinian ├«nconjurat de magistra╚ŤiÔÇŁ.[2] De remarcat c─â la inaugurare pe frontispiciu scria ÔÇ×Facultatea de DreptÔÇŁ ├«n timp ce ast─âzi scrie ÔÇ×UniversitateaÔÇŁ.

Cl─âdirea a fost ridicat─â ├«n mijlocul fostului teren de sport Romcomit, devenit un parc cu o vegeta╚Ťie bogat─â. Corpul central al palatului este dominat de marea sal─â circular─â, Aula Magna, cu un diametru de 28 m ╚Öi o ├«n─âl╚Ťime de 17 m.

sursa:  ro.wikipedia.org