Cătălin Predoiu: Marian Munteanu a protejat PNL. #Interviu

Cătălin Predoiu, candidatul PNL pentru funcţia de primar general, a declarat pentru cotidianul.ro că Marian Munteanu a dorit să protejeze PNL “de chestiuni care ţineau strict de el şi nu de partid”. E convins că merită făcut orice efort în încercarea de a nu lăsa Bucureştiul pe mâna “mafiei roşii”. Spune că nu s-a discutat candidatura lui înaintea retragerii lui Marian Munteanu. Implicit, că nu a declinat propunerea de nominalizare. Că şeful statului nu a intervenit în problema candidaţilor PNL. Promite că va consolida finanţele oraşului şi că nu va majora taxele.

Candidatura dvs. a intrat în linie dreaptă. Nu vă retrageţi, nu veţi fi retras din competiţie de PNL şi nu vor apărea, în campanie, informaţii în baza cărora va trebui să faceţi un pas înapoi.

Miercuri mi-am depus candidatura la Biroul Electoral Municipal. Am intrat în campanie şi sunt convins că voi câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei. Nu am nici un fel de emoţii că ar putea fi pusă la îndoială integritatea mea morală sau profesională. Tot ceea ce se aruncă pe piaţă, dinspre contracandidaţii mei, sunt lucruri mistificate şi, uneori, chiar deplasate. Pentru că toată activitatea mea, şi ca avocat, şi ca ministru, s-a încadrat stirct în limitele legalităţii. De felul meu sunt un legalist scrupulos! Aşa încât, pentru toate faptele mele, răspund fără nici un fel de emoţie.

Elena Udrea a simţit abia acum nevoia să încerce să vă lege de Gala Bute – un subiect de mult apărut în media -, şi pe dvs. şi pe Emil Boc. Sunteţi, personal, implicat în vreun fel în acest scandal sau este doar o altă poveste de campanie în stil românesc?

Am fost şi eu avocat şi stiu că, în relaţia client – avocat, se pot folosi lucruri care să ajute clientul, inclusiv informaţii cu caracter emoţional. Nu mă miră astfel de comentarii. Pe de altă parte, însă, aşa după cum am explicat de multe ori, există o diferenţă clară între aspectul legalităţii unui act decizional sau administrativ – cum ar fi o hotărâre de guvern, deci chestiuni de legalitate pe fond – şi modalitatea de punere în aplicare a acelui act legal. În problema legalităţii respectivei hotărâri nu există dubii. Restul aspectelor legate de acest subiect nu mă privesc, nu mă pot pronunţa supra lor, nu am acces la dosar. Deci nu pot comenta modul în care a fost aplicată respectiva hotărâre.

După retragerea lui Ludovic Orban nu v-aţi anunţat candidatura, conform sondajelor interne de partid, iar PNL a ales varianta Marian Munteanu. Toată această pleiadă de candidaţi schimbaţi pe picior nu credeţi că v-a adus şi o pierdere de imagine, o scădere în sondaje?

Decizia partidului în momentul retragerii voluntare a domnului Orban a fost aceea de a merge cu un candidat din afara partidului, pentru a încerca să capacităm voturi din zona de nehotărâţi. Nu ne-am pus atunci problema de a merge cu un candidat al partidului. Dacă s-ar fi ridicat, în context, această discuţie, probabil că aş fi candidat din acel moment. Noi am decis în mod strategic să mergem cu un candidat din afara partidului.

Înţeleg că nu aţi refuzat candidatura, aşa după cum au dat de înţeles unii dintre colegii dvs.

Nu a fost nici un moment în care am refuzat candidatura, pentru că nu s-a discutat anterior acest lucru! De altfel, vă pot spune că domnul Buşoi era pregătit pentru această competiţie încă dinaintea venirii mele în fruntea organizaţiei PNL Bucureşti. Am mers însă cu domnul Orban, pentru că stătea mai bine decât el în sondaje. Apoi, partidul a venit cu varianta unui om din afară.

Atunci de ce nu aţi lămurit public aceste lucruri, în timp util?

Poate că este şi greşeala noastră că nu am comunicat mai bine aceste lucruri. Poate că trebuia să spunem oamenilor ceea ce am hotărât. În momentul în care am preluat conducerea organizaţiei PNL pe Bucureşti, conducerea partidului a decis: Predoiu preia organizaţia, dar rămâne pe proiectul de premier, în guvernul alternativă al PNL, în eventualitatea în care vom forma guvernul. Şi se ocupă de întărirea organizaţiei pe Bucureşti. Acum, din această poziţie, a sosit momentul să-mi asum, pentru partid, această candidatură. A trebuit să fac acest pas, nu sunt un om care fuge de răspundere. Asta nu înseamnă că nu cred în această candidatură sau că nu sunt determinat să mă implic 100%! Şi în campanie, şi ca primar general.

De unde v-a venit această strategie, cu un om din afara partidului? Nu v-aţi gândit şi la reversul medaliei, respectiv la pericolul acreditării ideii că PNL nu are oameni pregătiţi pentru această competiţie?

Noi am considerat că orice candidat care vine după domnul Orban ar fi afectat. Şi am vrut să arătăm şi că vrem să mergem spre zona de nehotărâţi, cu cineva din afara PNL. Este un episod încheiat, în opinia mea, acum mergem înainte.

Totuşi, de ce Marian Munteanu şi de ce adus de Teodor Atanasiu. Are Atanasiu anvergura politică a dispunerii/alegerii unor candidaţi pentru funcţii atât de importante?

Au fost mai multe propuneri, am ales împreună această variantă bazându-ne pe capacitatea lui Marian Munteanu de a aduce voturi din zona nehotărâţilor, mai ales în contextul imaginii lui de luptător anti-comunist. Pentru că problema este PSD! Şi atenţionez încă o dată electoratul că trebuie luptat împotriva acaparării puterii în Bucureşti de către mafia roşie din spatele candidatului lor. Trebuie să oprim PSD-ul iar singurii care pot face acest lucru sunt PNL şi candidatul PNL.

După tot ce s-a întâmplat cu aceste nominalizări, neurmate de precizări lămuritoare şi eficiente, credeţi că Vasile Blaga şi Alina Gorghiu ar trebui să dea un mesaj, de ce nu, să-şi ceară scuze faţă de bucureşteni şi/sau electoratul PNL? Dvs. aţi dat câteva explicaţii, ei?

Şi eu fac parte din conducerea PNL. Iar o explicaţie venită de la mine echivalează cu o explicaţie venită de la vârful PNL. În plus, în cazul candidaturii lui Marian Munteanu, decizia a fost colectivă în forurile noastre de conducere. Acum trebuie să ne concentrăm pe campanie, consider că partidul a dat dovadă de promptitudine în a găsi soluţii şi, cea ce este la fel de important, partidul a rămas unit. A fost un moment greu, pe care l-am depăşit în echipă, ajungând în final la o soluţie pe care o considerăm câştigătoare. Vă invit să vedeţi ce se întâmplă azi în PSD din puctul de vedere al integrităţii – şi asta va fi o problemă permanentă a PSD! Iată-i cum se comportă: devoalându-se, canibalizându-se, jignindu-se, excluzându-se într-un mod de partid totalitar, de anii ’30 din Uniunea Sovietică. Îi invit pe cetăţeni să privească în oglindă modul în care cele două partide mari au trecut recent prin situaţii dificile. La noi a fost un moment de căutare şi de găsire a unor soluţii, la ei a fost şi este în continuare o criză de ordin moral, dacă vreţi. De raportare la lege şi la justiţie.

Revenind la numirea şi apoi retragerea din cursă a lui Marian Munteanu, mai ales în contextul strategiei atragerii de voturi dinspre nehotărâţi, despre care vorbeaţi. De ce nu vi l-aţi asumat atunci până la capăt, cu plusurile şi minusurile în ceea ce-l priveşte.

A fost decizia domniei sale, într-o conjunctură în care părea că acest avantaj nu mai poate fi materializat şi din dorinţa lui de a proteja PNL de chestiuni care ţineau strict de Marian Munteanu şi nu de partid.

Prin scoaterea, acum, a unui om de partid, înseamnă că strategia s-a schimbat din nou.

Conjunctura s-a schimbat, trebuia să arătăm că avem oameni pregătiţi pentru aceasta funcţie. Pentru că, dacă aţi observat, de la acuzele legate de opacitatea politicii de a se deschide spre societatea civilă, am ajuns la acuzele legate de incapacitatea de a produce un candidat. Aşa că am venit cu un candidat din partid. Dar vă rog să reţineţi că partidul a avut tot timpul candidaţi.

Spuneaţi că doar ulterior retragerii lui Marian Munteanu s-a pus problema candidaturii dvs., pe care v-aţi şi asumat-o imediat.

Evident. Pentru că, în acest context, s-a pus în mod firesc problema schimbării proiectului politic. Pentru că este o schimbare de proiect politic!

Nominalizarea lui Marian Munteanu prin Teodor Atanasiu nu are nici o legătură cu preferinţele, cu implicarea şefului statului?

Sub nici o formă! Nu am nici măcar o fărâmă de informaţie care să mă poate duce spre această concluzie. A fost o propunere a domnului Atanasiu, domnul Atanasiu face parte din PNL. Punct! Nu s-a discutat în forurile de conducere nimic legat de acest subiect. Preşedintele a stat departe, este un om care îşi ţine cuvântul. Şi dacă a spus că este echidistant, a fost echidistant şi cred că acest lucru s-a văzut şi în noiembrie 2015. A înţeles ce vrea strada şi a dat ţării un guvern apolitic.

 

continuarea o puteți citi pe: www.cotidianul.ro