Rechinii imobiliari, în acțiune. Fabrica de bere Rahova, lăsată să se prăbușească.

Fabrica de bere Rahova – monument istoric vechi de peste un secol – a fost deliberat lăsată să se prăbușească, pentru ca în locul ei să poată fi ridicat un mall. Compania care deține imobilul este controlată, printr-o firmă aflată în dizolvare, de Emeric Bartha, condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală.

O bucată din acoperişul fostei Fabrici de bere Rahova s-a desprins, în urmă cu trei săptămpâni, şi a căzut peste linia de tramvai din zonă, blocând traficul.

Un incident asemănător a avut loc în luna ianuarie a acestui an, când o bucată de zid s-a prăbuşit peste liniile de tramvai de pe bulevardul George Coşbuc. Din cauza pericolului iminent de prăbușire, de peste nouă luni circulația în zonă a fost restricționată, o mașină a poliției locale veghind zi și noapte ca nimeni să nu se apropie de imobil.

Primarul general, Gabriela Firea, a cerut ca proprietarii să fie trași la răspundere. Dar tocmai administrațiile locale (anterioare, ce e drept) au fost complicii proprietarilor care, deliberat, au lăsat să se degradeze un monument istoric. Primăria Capitalei a admis că, în 2006, proprietarii au primit aviz pentru ca, în locul imobilului de patrimoniu, să fie construit un mall.

Din documentele obținute de „România liberă“ rezultă că Fabrica de bere Rahova este deținută de firma Rahova Halls – American Mall. Familia Bartha (Cerasela și Emeric) deține Rahova Halls – American Mall prin alte două companii. Una dintre ele este în dizolvare, cealaltă – în insolvență. Un labirint greu de descâlcit de urmașii primului proprietar al fabricii, care au chemat în instanță firma Rahova Halls.

Această structură a acționarilor a fost una fluidă după revoluție. Spre exemplu, alte documente arată că în anul 2000 Bere Rahova îl avea drept administrator pe Emeric Bartha.

 

Rechinii imobiliari, în acțiune

 

Clădirea, veche de peste un secol, se află într-o zonă excelentă a Capitalei, la numai cinci minute de deplasare cu mașina de Casa Poporului, unde un metru pătrat de teren este evaluat la peste 1.000 de euro.

În aceste condiții, clădirea reprezintă o miză imobiliară uriașă. Istoria sa recentă pare să urmeze o rețetă des întâlnită după revoluție. Pentru a putea fi demolat, imobilul este în mod deliberat lăsat în paragină până în momentul când poate fi încadrat ca pericol public. Urmarea: autoritățile decid că nu mai poate fi consolidat și, astfel, proprietarii primesc undă verde pentru a-l demola. În acel moment, proprietarii pot, nestingheriți și fără a încălca legea, să construaiscă în locul imobilului de patrimoniu un bloc de locuit, de birouri sau un magazin.

Răspunsul pe care „România liberă“ l-a primit de la Primăria Capitalei confirmă rețeta de mai sus: „În ceea ce privește statutul juridic al imobilului, facem precizarea că în evidențele Primăriei Municipiului București imobilul figurează ca proprietate privată. Facem precizarea că această clădire face parte din ansamblul Palatul și Fabrica de bere – Bragadiru, care este clasat ca monument istoric, înscris pe Lista Monumentelor Istorice a Municipiului București din anul 2015, la poziția 1827, cod LMI B-II-m-B-19501“.

 

citiți mai mult pe: romanialibera.ro