„Revoluția fiscală” provoacă GĂURI în bugetul capitalei. Firea aruncă cu bani pe statui şi biserici.

Modificarea Codului Fiscal va da o grea lovitură financiară primăriilor, începând cu 1 ianuarie 2018.

Aprobarea prin ordonanță de urgență a scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10% , începând de la 1 ianuarie 2018, afectează bugetele primăriilor. În prezent, primăriile primesc 41, 75% din banii încasați pe impozitul pe venit – salarii, dividende, chirii, activități din drepturi de autor. Scăderea acestor bugete a provocat critici din partea primarilor, indiferent de partidul din care provin aceștia. Guvernul le-a promis o compensare, prin creșterea cotei care va rămâne la primării la 43%. Primarii susțin că soluția, dacă ar fi aplicată, va rezolva doar parțial problemele și au cerut ridicarea cotei la 60%. Noul mecansim poate atrage și alte probleme.  „Au crescut procentul care se repartizează centralizat către autorităţile locale. Astfel, vor să creeze dependenţă de Guvern. Vor da banii unde au ei primari şi vor lăsa fără resurse primarii liberali, care au creat locuri de muncă“, a comentat Ludovic Orban, președintele PNL.

Pierderi grele pentru București

Între timp, primarii își fac calculele, afirmând că vor ieși pe minus chiar și în cazul primirii unor compensări de la Guvern.
Astfel, bugetul Primăriei București va pierde nu mai puțin de 1,3 miliarde de lei (282 de milioane de euro) pentru anul viitor, potrivit calculelor prezentate de conducerea instituției. De altfel, primarul general Gabriela Firea (PSD) a fos tunul din cei mai vocali critici ai modificării Codului Fiscal, afirmând că va fi ”o lovitură foarte mare” pentru toate comunitățile.  După promisiunile premierului Tudose, Firea a schimbat tonul. Revoluția fiscală nu va aduce niciun prejudiciu Primăriei Capitalei și nici bucureștenilor, a scris primarul general Gabriela Firea într-o postare publicată ieri pe pagina sa de Facebook. ”Suma care nu se va mai încasa din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal va fi recuperată integral prin creșterea procentului din cotele defalcate și echilibrări bugetare, așa cum am stabilit împreună cu premierul și ministrul de finanțe, fapt anunțat public”, susține Firea.

Opoziția susține că pierderile pot fi chiar mai mari, acestea depinzând de încasările la buget. Astfel, în cazul scenariului optimist, Primăria Capitalei şi cele de sector vor pierde în total 440 de milioane de euro, din care 286 de milioane vor fi peirdute de PMP, reprezentând o cu scădere cu 20% din bugetul cumulat al primăriilor. În scenariul pesimist, veniturile primăriilor din Capitală vor fi mai mici cu 616 milioane de euro, din care 410 milioane vor fi pierdute de PMB, reprezentând o scădere de 28%. Potrivit lui Ciucu, din banii care nu vor mai fi colectaţi la buget s-ar fi putut acoperi întreaga investiţie la RADET, s-ar fi putut construi spitalul metropolitan, s-ar fi consolidat toate clădirile cu risc seismic din Bucureşti sau s-ar fi putut investi în flota de autobuze pentru următorii 20 de ani.

mai multe, pe Romania Libera

Rectificare bugetară – aproape 175 de milioane de lei mai puţini la străzi, dar cu 16,7 milioane de lei mai mult la biserici 

Potrivit proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetară aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CGMB, ar urma să fie redus bugetul alocat pentru înfiinţarea de noi subunităţi de pompieri în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov, de la 3 milioane de lei la 298.000 de lei, precum şi cel pentru achiziţionarea de echipamente şi maşini, de la 54,5 milioane de lei, la 11,6 milioane de lei.

De asemenea, fondurile pentru restaurarea Palatului Voievodal „Curtea Veche” se reduc cu 6,2 milioane de lei, de la 6,7, la fel şi cele pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Centrul Istoric – cu 1,4 milioane de lei, de la 1,5 milioane de lei.

Bugetul proiectului Esplanada din zona Unirii, care ar urma să cuprindă o sală de concerte, o pinacotecă, precum şi o secţiune pentru Muzeul Literaturii, se reduce cu 1,1 milioane de lei, iar implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Capitalei va fi făcută cu 1 milion de lei, cu 4 milioane de lei mai puţin decât fusese alocat iniţial.

Ar urma să se ia bani şi de la salubritate – peste 16,5 milioane de lei, iar bugetul pentru colectarea, tratarea şi distrugerea deşeurilor va fi redus cu peste 3 milioane de lei (de la 3,8 milioane de lei).

n ceea ce priveşte străzile şi parcările din Bucureşti, bugetul alocat ar urma să fie redus cu peste 1,7 milioane de lei (de la 4 milioane de lei). Astfel, proiectul privind traseul prioritar pietonal şi de biciclişti va beneficia de doar 100.000 de lei, redus de la 3,5 milioane de lei, iar bugetul alocat pentru construirea parcărilor subterane în Piaţa Constituţiei, la Sala Palatului şi în Piaţa Rahova, de 8,1 milioane de lei, va rămâne la 400.000 de lei.

mai multe, pe Digi24