Romania in competitiile internationale de karate

Lotul national de Karate Shotokan,varianta SKDUN in cadrul Federatiei Romane de Arte Martiale, se patulregateste pentru participarea la Campionatul European de Karate Shotokan, care va avea loc in Letonia. In data de 17, 18 si 19 aprilie 2015, prima etapa in pregatirea participarii la campionatul European este selectia lotului national de karate. Sportivii care anul trecut au obtinut medalie la campionatul mondial, competitive desfasurata in urma cu 6 luni, sunt automat calificati cu conditia sa si pastreze aceeasi categorie de varsta si aceeasi categorie de greutate in cazul kumite-ului.

De asemeni mai sunt sportive de reala valoare pe care Shihan Aurel Patru, director tehnic al departamentului de Karate ii califica automat in baza valorii indiscutabile pe care acestia o au. In restul de sportivi, avand in vedere ca Romania poate da un numar maxim de 6 sportivi pe categorie; sunt selectati de catre Sensei Bogdan Lipianu (Centura neagra,5 dani) , seful comisiei tehnice mondiale. Selectia se va face in modul urmator: Antrenorii trimit listele cu sportivii domnului Patru, lista se centralizeaza, urmand apoi ca doar sportivii cu rezultate notabile sa fie admisi, restul participand la campionatul national pentru o a doua sansa. In cazul unei egalitati, Sensei Lipianu selecteaza sportivul care nu va dezamagii echipa pe baza experientei acestuia.

Trebuie retinut, ca la capitolul Karate Shotokan SKDUN, Romania domina in ultimii ani aceasta federatie, in primul rand prin organizarea foarte serioasa, Ministerul Tineretului si Sportului sprijinind Lotul National. Acest lucru a dus la formarea unui departament foarte puternic ce este format din aprox. 50 de cluburi, aprox. 1000 de sportive legitimati. Probabil cel mai numeros departament de Karate din Romania.

Fiecare tara participa cu un numar de arbitrii. Acestia sunt supervizati de catre presedintele Federatiei Mondiale: Colin Putt din Anglia ce examineaza arbitrii, iar cei ce au grade internationale si care sunt cei mai buni sunt convocati pentru campionatul mondial si European. Romania are arbitrii internationali foarte buni fiind selectati in mod obiectiv de catre presedintele Federatiei Internationale.

La kata,partea “artistica” a karate-ului sportivii pregatesc o serie de exercitii,alese la momentul respectiv de catre arbitrii . Rezulttele se inregistreaza in baza de date a Federatiei Romane numai in cazul participarii la categorie a minimum 15 sportivi din 7 tari diferite.

La kumite, partea de lupta, punctele se obtin prin doua wazzari(jumatate de punct) su prin ippon (punct intreg). Lovirea fara control a adversarului este penalizata,iar la 3 penalizari sportivul este descaificat din acea categorie. Iesirea de 3 ori de pe suprafata de lupta poate duce deasemeni liminarea unui sportive.

Lotul Romaniei Karate Shotokan SKDUN benficiaza de sportivi de excelenta, sportiv de renume ,maestrii emeriti ai sportului : Bogdan Lipianu , Radu Todiras , Iulian Cheles , Claudiu Cheles,Tinca Georgiana ,Ioana Ene,Alina Patru, Mihaela Stanciu si multi altii.