Top cele mai grave accidente miniere din România

Cel mai recent accident produs într-o mină a avut loc în februarie 2011, la Uricani. Cinci oameni şi-au pierdut atunci viaţa, în urma unei explozii. Ancheta a stabilit că tragedia s-a produs din cauza unei acumulări de gaz metan. Echipamentul învechit pe care îl purtau minerii nu i-a protejat deloc de suflul exploziei.

Tot în Valea Jiului, în urmă cu aproape un deceniu, la mina Petrila, într-un interval de patru ore, se produceau două explozii, provocate tot de acumulările de gaz metan. Deflagraţiile au avut loc în toamna 2008, într-o galerie aflată la 950 de metri sub pământ. Bilanţul a fost tragic: 13 morţi şi 12 răniţi. Victimele erau atât mineri surprinşi de explozii în timp ce lucrau, cât şi colegi de-ai lor veniţi să-i salveze.

Nici mina Anina, din judeţul Caraş-Severin, nu a fost ferită de incidente tragice. 7 oameni au murit, în 2006, la sute de metri sub pământ.

În 2001, 14 mineri şi-au pierdut viaţa în mina Vulcan, din Valea Jiului. Gazul metan din subteran s-a aprins, iar suflul puternic i-a spulberat într-o clipă pe toţi cei care lucrau acolo. Un an mai târziu, tot la Vulcan, o nouă explozie omora 10 mineri şi rănea alţi patru.

Una dintre cele mai mari tragedii din istoria exploatărilor miniere din România a fost cea din 29 noiembrie 1980, de la Livezeni. Atunci, 53 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii produse în subteran.

citiți mai mult: www.digi24.ro